Tien toekomstige beroepen

Tien toekomstige beroepenFuturist en trendwatcher Marcel Bullinga voorspelt 10 toekomstige beroepen: Robotcoach, Zonneboer, Trust organizer, Stadsboer, Talentversneller, Nano timmerman, Afvalcoach, Guldenbankier, Mediacoach en Social gamer. Zit er iets voor je tussen? Hieronder licht Marcel enkele beroepen toe:

Trust organizer

Onze instituten zijn over hun uiterste houdbaarheidsdatum heen. Onzeker pensioen, onbetrouwbare overheid en exploderende zorgkosten. En de explosie van technologieën die onze industrie op de kop gooien, de traditionele werkplek en de aloude
winkel ondermijnen. Daartegenover kunnen wij nieuwe vormen van vertrouwen creëren in kleinere, lokale, zelforganiserende communities zoals Broodfondsen. De professionals die zich hiermee bezighouden zijn de nieuwe Trust Organizers. Zij breken door omdat er minder drempels zijn om te leren, te werken en te ondernemen. De toekomst is behoorlijk goedkoop en makkelijk.

Talentversneller

Of, in iets andere bewoordingen, de trendprofessional. Jij dus! Iemand die de talenten van de mensen in zijn omgeving weet te benutten en op weet te krikken. Iemand die de trends van de buitenwereld kent, hun holistische waarde kent en ze weet toe te passen op het eigen werkveld. Iemand die vooroploopt en waar steeds meer mensen achter aan lopen.

In het eerste nummer van HR&Business heeft Marcel alle tien de toekomstige beroepen verder toegelicht. Nog geen abonnement op HR&Business? Regel het vandaag nog.

Nano timmerman

Tja, die oude ambachten! Handwerk! Bah. Tot uitsterven gedoemd, nietwaar? Zeker bij jongeren. Nee hoor! Er zit een golf van nieuwe technologieën aan te komen waardoor handwerk weer sexy wordt. Gebruik nanoproducten, 3D-printers en robots voor gepersonaliseerde maatwerkproducten. Zoals de timmerman in de jaren ‘50 ook al deed, maar toen op z’n janboerenfluitjes. De nanotimmerman zit niet in een smidse maar in een Fablab of 3D-printwinkeltje. Ambacht 2.0 dus.