Sharing Economy

Sharing EconomyAangejaagd door technologische ontwikkelingen veranderen de zakelijke spelregels en de speelvelden. Nu aandacht voor ruilen en delen. Heel lang geleden, toen er nog maar een paar barbecues waren, stonden de buren met elkaar te barbecueën. Gezellig bij die ene buurman in de straat, die zich wel een mooie barbecue kon veroorloven. Wij konden natuurlijk niet achterblijven en niet veel later hadden wij allemaal een barbecue. En stonden wij in ons uppie te grillen. In Nederland staan de bijna 8 miljoen auto’s 90% van de tijd stil. En gemiddeld wordt een boormachine slechts 13 minuten tijdens zijn werkzame leven gebruikt. Er zijn meer voorbeelden van ongebruikte producten en onbenut potentieel zoals het zomerhuis, overtollig voedsel, maar ook operatiekamers en leslokalen die ’s avonds en in het weekend leeg staan.

Ruilhandel terug van weggeweest

Aangejaagd door de crisis, technische ontwikkelingen en het internet is de deeleconomie ontstaan. Via Couchsurfing kan je een nachtje bij iemand op de bank slapen en met Snappcar verhuur je je eigen auto. Geen tijd of zin om zelf te koken? Dan vind je via Thuisafgehaald.nl altijd wel iemand bij je in de buurt die toch wat extra’s maakt. Die het zelf leuk vindt om nieuwe mensen te ontmoeten en/of een extra centje wil bijverdienen.

Ruilen en delen is natuurlijk niet alleen van deze tijd. Je hebt vast wel eens een boek van iemand geleend of de hogedrukspuit om je vlonderterras even schoon te spuiten.

En vroeger was ruilhandel heel normaal: een liter melk ruilen tegen een pak brood. Maar de ruilhandel is terug van weggeweest. De fotograaf maakt gratis portretfoto’s van een vormgever en in ruil hiervoor maakt de vormgever een mooie brochure of website voor de fotograaf.

Voordelen van de deeleconomie

De deeleconomie is goed voor het milieu, het is leuk en sociaal en het is goedkoop.Maar de ontwikkeling van bezit naar gebruik betekent ook dat bedrijven minder zullen verkopen. Wanneer wij boormachines aan elkaar lenen, bijvoorbeeld via Peerby.com, dan zullen de Praxis, Gamma en Bosch dat in hun omzet merken. En ook de overheid ontvangt dan minder belastingen. Macro-economisch bezien zullen wij dus minder behoefte hebben aan organisaties.

Wij regelen het namelijk zelf wel.