Verandersnelheid: je belangrijkste onderscheidende kwaliteit

WerkenbijReviewRabobank Recentelijk was ik bij een ondernemersbijeenkomst van de lokale Rabobank. Innovator en kunstenaar Daan Roosegaarde was een van de sprekers. Daan is o.a. Young Global Leader op het World Economic Forum en internationaal bekend van het creëren van sociale ontwerpen die de relatie tussen mensen, technologie en ruimte verkennen.

Daan heeft inmiddels verschillende projecten op zijn naam staan. Zoals een interactieve dansvloer die elektriciteit opwekt doordat er op gedanst wordt. Of het Van Gogh fietspad in Nuenen waar je in de schemering wordt verrast door een ontwerp van duizenden fonkelende steentjes, dat is geïnspireerd op het wereldberoemde werk De Sterrennacht van Vincent van Gogh.

Belijning ontbreekt

In samenwerking met wegenbouwer Heijmans heeft Roosegaarde ook de ‘smart highway’ ontwikkeld. Als het donker wordt, wordt de wegbelijning automatisch opgelicht. Omdat de belijning zichzelf overdag oplaadt, is er geen energieverbruik. Voor het realiseren van deze lichtgevende belijning moest wel een vergunning bij Rijkswaterstaat worden aangevraagd. Die werd afgewezen omdat de wet voorschrijft dat de belijning wit moest zijn en dat was hij niet. Maar een wet aanpassen gaat niet zo snel…
De oplossing werd snel door Roosegaarde en Heijmans gevonden. Vijftig meter voordat het pilottraject met de glowing lines start wordt een bord geplaatst: ‘Belijning ontbreekt’. De vergunning werd verleend.

Het zijn heerlijke voorbeelden waar met (ogenschijnlijke) beperkingen toch de mogelijkheden worden gezien. En waar bedrijven die zeer van elkaar verschillen, design en de interactiviteit enerzijds en wegenkennis anderzijds, elkaar toch weten te vinden.

HR: out-of-the-box?

Het bruggetje naar intensievere samenwerking en out-of-the-box en in kansen denken is snel gemaakt. Hoe is dit binnen ons eigen HR-vakgebied eigenlijk gesteld? Ik ben daar eerlijk gezegd niet zo enthousiast over. Als HR-professionals moeten wij onze eigen veranderingen én die van de organisatie initiëren en vormgeven. Omdat klanten steeds hogere eisen aan je organisatie stellen.

In de praktijk zie ik bijvoorbeeld nog veel ingewikkelde processen en verouderde HR-systemen waardoor de administratieve druk hoog blijft. Dit kan echt anders. Ook op het gebied van samenwerking is nog veel winst te boeken. Organiseer intervisie met HR-professionals uit je branche, ontwikkel trainingen voor managers én HR of loop stages bij andere afdelingen in je organisatie.

Deze column is ook gepubliceerd in de 5e uitgave van HR&Business Magazine.

Regel je gratis abonnement hier.

afbeelding: http://heijmans.nl/nl/nieuws/pilot-smart-highway-met-glowing-lines-live/