Mooie Metaforen

Metaforen zijn een krachtig instrument voor HRM- en organisatieadvies. Ze geven inzicht in complexe situaties door met humor en scherpte een beeld te schetsen. Vaak zijn dieren een ongevraagd maar willig slachtoffer voor metaforen.  

Deze keer: De Hamster. 

Het zal niemand ontgaan zijn dat in deze bijzondere tijd van Covid-19, thuiswerken en ‘social distancing’ de hamster een bijzondere plek heeft veroverd in onze maatschappij. We worstelen met de consequenties van Corona, zij het in de vorm van ziekte, zorg voor kinderen en ouderen of eenzaamheid. En dan trakteert doventolk Irma ons op een virale video over het gedrag van dit kleine knaagdier.  

Nederland verbroedert in een gedeelde reflex: Hamsterèèèn!  

Dit roept meteen vragen op over dit schattige beestje. Waarom hamstert een hamster eigenlijk? Wat kunnen we van hem leren als werkende mens op een krappe zolderkamer? Ik ging me er maar eens in verdiepen. 

Hamsters zijn wollige knaagdiertjes die met name ’s avonds en ’s nachts actief zijn. Mits tam, zijn ze goed in huis te houden als je tenminste tegen het nachtelijk geratel van een hamsterwiel kunt. De meeste hamstersoorten leven redelijk solitair en zijn niet bijzonder sociaal. Als ze hun voedsel verzamelen slaan ze dit tijdelijk in hun wangzakken op om naar een voorraadplaats te vervoeren. Deze voorraadplaatsen zijn her en der verspreid en de hamster vult ze meer naarmate de omstandigheden slechter zijn. 

https://hrbm.nl/wp-content/uploads/2020/06/Column-Bernard-Zwiers.pdfHier zien we een opvallende overeenkomst tussen het hamstergedrag en onszelf. In tijden van tegenslag en dreigend onheil verzamelen we zekerheden: pleepapier en chips maar vooral ook statistieken en protocollen. Als hamsters bezweren we het gevaar door ons op te sluiten op zolder en stug door te werken op de manier die we kennen; rennen en vliegen, maar nu in een hamsterwiel.

Klik hier voor het volledige artikel over Mooie Metaforen