Social business: EnvelopeBook

EnvelopBookGeld verdienen kan ook prima duurzaam en verantwoord. In gesprek met Jeroen Timmer van EnvelopeBook.

Wat is EnvelopeBook?

EnvelopeBook is een recyclesysteem voor enveloppenen briefpapier. We verzamelen ooit verstuurde vensterenveloppen en gehele restpartijen die bijvoorbeeld na een logo- of huisstijlverandering bij een organisatie overblijven. Deze papieren geven we een nieuwe functie door hier stijlvolle aantekeningenboekjes en blocnotes van te maken. Door het toepassen van Japans papier krijgen de producten een chique uitstraling. Ook leuk: bedrijven bieden wij ook de mogelijkheid om hun overtollig papier om te zetten in op maat gemaakte relatiegeschenken of kantoorartikelen.

Hoe kwam je op het idee?

Tijdens mijn studie aan de Gerrit Rietveld Academie heb ik een half jaar in Japan gestudeerd. Ik was al gefascineerd door hergebruik en het vinden van een slimme nieuwe functie voor bestaande afgedankte materialen. In Japan zag ik dat organisaties oud printpapier als memoblaadjes gebruikten. En ik bedacht toen, dat ik vaak een envelop uit mijn papierbak pakte om snel een aantekening te maken.

Weet je, enveloppen schrijven en tekenen zo lekker. Na mijn afstuderen ben ik het idee voor EnvelopeBook verder gaan uitwerken.

Ben je al een groot bedrijf?

Toen ik een paar jaar geleden startte produceerde ik als ontwerper alles zelf. Gelukkig is de vervaardiging van de EnvelopeBooks inmiddels uitbesteed aan ‘traditionele’ bedrijven uit de grafische sector in en om Amsterdam. Alle producten worden lokaal en waar mogelijk ook sociaal geproduceerd. Momenteel werk ik aan het uitbreiden van de hoeveelheid inkomend materiaal en inmiddels verzamelen onder andere Greenpeace, City Box en KICI kledinginzameling enveloppen voor EnvelopeBook.

Kun je er al van leven?

EnvelopeBook is van een eerste idee uitgegroeid tot een zelfstandig bedrijf. Tijdens deze ontwikkeling is de omzet beperkt geweest en heb ik als ontwerper ook nog een aantal andere werkzaamheden binnen mijn ontwerpstudio gedaan. Nu de infrastructuur van EnvelopeBook als bedrijf goed staat, kan ik deze gaan benutten om steeds grotere partijen papier te verwerken en een serieuze afzet en omzet realiseren.

Wat kunnen wij nog meer van je verwachten?

Kort geleden hebben we een speciale gelimiteerde ‘BLAUW’ editie van onze blocnotes uitgebracht. Deze zijn gemaakt van de beruchte blauwe enveloppen van de Belastingdienst. Ik ken geen papier waar mensen zo sterk op reageren! Een andere ontwikkeling is de introductie van een lijn groene kantoorartikelen (blocnotes en memo’s). Tot slot, mensen die een aantekeningenboekje kopen, kunnen zelf ook eigen verzamelde enveloppen insturen. Hierdoor ontvangen zij tot € 5 per Book retour. Zo maak ik van ‘consumenten’ ook leveranciers.

Website EnvelopeBook